All-focus

Ötnapos tanulmányi kirándulásunk első napján, október 25-én kissé álmosan a hajnali repülőúttól, de annál nagyobb lelkesedéssel érkeztünk meg Görögországba az Eleftherios Venizelos reptérre, ahol csodálatosan finom tiropitával várt minket igazgató helyettesünk édesanyja. A reptértől busszal mentünk Glyfadába, ahol a szállodánk volt. Miután letettük a csomagjainkat, rögtön el is indultunk a közelben, a tengerparton található tengeri teknősök megmentésere létrehozott Archelon központba. Az itt dolgozó önkéntesek előadásából sok érdekes dolgot megtudhattunk a Görögországban élő teknősök életmódjáról, a rájuk leselkedő veszélyekről és az őket segítő, védő munkáról. Az előadás után néhány megmentett és éppen lábadozó teknőst is meglátogathattunk.

Minden általunk felkeresett helyen a tanulók külön idegenvezetést tartottak, egy általuk készített szöveg, majd egy erre vonatkozó, néhány kérdésből álló kvíz segítségével.

All-focus

Ebédünket egy közeli, görög finomságokat kínáló, étteremben ettük meg, ahol a gyerekek maguk választották ki ételeiket és rendelték meg görögül a pincérektől.

Feltöltődve a finom falatoktól, visszatértünk a tengerpartra, ahol a fiúk közül sokan kacsáztak, a lányok fényképeztek és felmásztak a vízimentő toronyba, a legbátrabbak pedig a vízbe is bemerészkedtek kicsit.

A tengerpartról villamossal elmentünk a Stavros Niarchos alapítvány központjába, ahol számos kulturális rendezvényt tartanak, oktatási programokat szerveznek, és itt található a Nemzeti Könyvtár is. Az impozáns épületkomplexum tetejéről gyönyörű kilátás nyílik Athén városára.

Az első vacsoránkat a szállodában készítették el számunkra, melynek elfogyasztása után jól esett a pihenés.

 

All-focus

A második nap reggelén kipihenve magunkat indultunk el külön busszal Athén központjába. A megállótól sétálva a Szintagma tér felé, megnéztük Hadrianus diadalívét, egy római kori fürdő feltárt régészeti területét és a felújítás alatt álló Olympiai Zeusz templomot.

Később felkerestük a Kostas Kotsanas, ókori görög technológiák múzeumát, ahol interaktív tárlatvezetésen ismertünk meg ókori kommunikációs technikákat és találmányokat, mint az első tűzoltó szerkezetet és Archimédész híres csavarszerkezetét, mellyel lehetővé vált a víz felhozatala a mélyen lévő területekről is. A múzeum megtekintése után a gyerekek a múzeumpedagógusok segítségével elkészítették egy ókori időmérő makettjét.

Innen visszatértünk a Szintagma térre, hogy megnézzük az őrségváltást. A gyerekek elmondták, mit tudnak az őrök, a “Tsoliás”-ok hagyományos öltözetéről.

Ebédünket a központban, a Monastiráki tér közelében fogyasztottuk el, ahol arra is nyílt lehetőségünk, hogy, egyik tanulónk prezentációjában, a gyakorlatban láthassuk Pitagorasz kupájának működését, mellyel mértékletességre próbálta saját magát ösztönözni a híres ókori matematikus és filozófus.

All-focus

Délután külön busszal indultunk a Szunion-fokhoz, hogy a lemenő nap fényében gyönyörködhessünk a sziklán álló Poszeidón templom látványában.

Harmadik napunkon korán reggel, busszal indultunk egész napos kirándulásra egy tengerparti kisvárosba, Galaxidibe, majd onnan a Parnasszus hegység lábánál található Delphoibe. A hosszú út fáradalmait enyhítendő a gyerekek görög dalokat tanítottak az úton, amiket aztán mind együtt énekeltünk.

Galaxidiben sétáltunk a nyugodt, gyönyörű tengerparton, míg a bátrabbak közülünk úsztak egyet a kristálytiszta tengerben. A séta és a fürdőzés után ebédünket egy halvendéglőben ettük, ahol a gyerekeknek ismét volt alkalmuk görögül rendelni és átismételni a tengeri fogások elnevezéseit.

All-focus

A bőséges ebéd után indultunk Delphoi régészeti terültére, hogy megnézzük Apollón templomának romjait, a szentély stadionját és színházát, és természetesen a Püthia híres jóshelyét. Kis idegenvezetőink sok érdekes és fontos információt mondtak el a többi tanulónak. A kinti helyszínek után bementünk a régészeti múzeumba, ahol megnézhettük az omphalónt, a világ köldökét, melynek helyét a Zeusz által kiküldött két sas találkozáspontja határozta meg. A múzeumban láthattuk a delphoi kocsihajtó 180cm magas, bronz szobrát is.

Negyedik napunkon, október 28-án, a szállodából Athén központja felé indultunk, hogy megnézzük a nemzeti ünnep alkalmából rendezett felvonulást. Sajnos az ünnep miatti lezárások miatt kicsit késésben voltunk, de még így is láthattunk egy részt az iskolások és felnőttek ünneplőbe, illetve hagyományos viseltekbe öltözött menetéből. Kicsit megpihenve a Régészeti Múzeum lépcsőin a gyerekek felelevenítették a második világháborúban történteket, amikor Görögország nemet mondott az olasz csapatok Görögországba való belépésére és a stratégiai pontok átadására.

A megemlékezés után az Akropolisz felé vettük utunkat, ahol ezúttal nem külföldi turistákkal, hanem görög látogatókkal együtt csodálhattuk Herodes Atticus Odeonját, a Parthenont, az Erechteiont a kariatidákkal és a Propülaiát. Felmentünk az Areios Pagos dombjára is, ahol a törvényhozók üléseztek az ókorban.

Délután felkerestük az 1896-os, első újkori olimpiára épített Kalimármaro stadiont, ahol a múzeum  megnézése után rövid futóversenyeket rendeztünk a gyerekeknek, melyek győztesei a stadionban lévő dobogókra állhattak fel, hogy megünnepeljük őket.

Utolsó napunk Athéntól való búcsúzással telt, ajándékokat vásároltunk otthon maradt szeretteinknek  és átbeszéltük az együtt töltött napokat, melyek a sok felejthetetlen élmény mellett arra is lehetőséget adtak, hogy a gyerekek görögül beszéljenek anyanyelvi környezetben, és ezzel újabb motivációt szerezzenek a görög nyelv és kultúra mélyebb megismeréséhez.

video link: https://youtu.be/684MMlZpnpQ

All-focus

All-focus

 

 

All-focus

All-focus