Immár hagyománnyá vált iskolánkban, hogy a 14 éves tanulóinkat tanulmányi kirándulásra visszük Görögországba a tanév vége felé. Az idei célunk a főváros, Athén és Peloponnészosz északkeleti része volt.

A kirándulás május 24-28 között zajlott 22 diák és 4 felnőtt pedagógus kísérő részvételével. Gazdag programot szerveztünk tanulóinknak. 24-én reggel indultunk el Budapestről, és kora délután érkeztünk meg az athéni szállodába. Ettünk egy gyrost a Monastirakin, majd ellátogattunk Aigaleo kerület egyik általános iskolájába, ahol már várt bennünket a méltán híres népdalénekesnő, Katerina Papadopoulou és a kiváló táncos, Chariton Charitonidis. Két felejthetetlen órát töltöttünk velük, népdalokat és néptáncokat tanulva tőlük. Onnan Nea Filadelfia felé vettük az irányt, ahol a Peran Kafe Aman étteremben elköltöttük bőséges vacsoránkat olyan kiváló zenészek muzsikáját hallgatva, mint Kaiti Koullia (ének), Christos Tsiamoulis (oud és ének) valamint Kyriakos Gouventas (hegedű), akik szigeti és kisázsiai dalokat, zenéket játszottak nekünk. A gyerekek élvezték a zenét, és vacsora után felálltak táncolni is. Fantasztikusan éreztük magunkat.

A következő napon korán reggel elindultunk a Peloponnészosz félszigetre. Megálltunk Korinthosznál, hogy megtekintsük a csatornát. Innen Mükénébe mentünk tovább, ahol felmentünk a vár maradványaihoz, majd megnéztük a királysírt is. Az ebédünket egy magas hegy Agnanti nevű éttermében költöttük el, gyönyörködve a környező hegyekben és a végtelen tengerben. Ezt követően Epidaurosz ókori színházát és az Aszklépiont, az ókori „szanatóriumot” és „wellness központot” tekintettük meg. Napunkat a csodás Nafplionban zártuk, ahol mihelyt elrendezkedtünk a szállodában, rögtön esti sétára indultunk, hogy felfedezzük a várost, az újkori Görögország első fővárosát. Gazdag vacsorát ettünk egy tengerparti halas tavernában, ahol élveztük az étterem rembetiko zenekarának muzsikáját is. Másnap felmentünk Palamidi várába, megcsodáltuk a hatalmas várat és a hihetetlen kilátást is Bourtzi pici szigetével és várbörtönével együtt. Ezt követően körbesétáltuk a város kis félszigetét, majd a bátrabbak fürödtek is a tengerben. Egy kis séta és az ebédünk elköltése után visszafelé vettük az utat Athénba. Az első állomásunk a Kallimarmaro, a Márványstadion volt, az első újkori olimpiai játékok helyszíne. A vacsoránk egy közeli tavernában volt, ahol szintén élő zenével szórakoztattak minket zenész barátaink, és ismét nagyon jól éreztük magunkat.

A következő reggel meglátogattuk a város legismertebb történelmi műemlékét, az Akropoliszt. Megcsodáltuk a több ezer éves épületeit, és lepillantottunk a hatalmas fővárosra. Sétáltunk a Plákán, megebédeltünk egyik éttermében, ahol még egy zápor is utolért minket. Az ebéd után volt némi szabadidő sétálni egyet az Adrianou utcán és környékén, hogy megvegyék ajándékaikat otthonra a tanulók, majd elmentünk a parlamenthez megnézni az őrségváltást. Ott közel várt minket a buszunk, hogy elvigyen Sounionba, ahol megtekintettük a naplementét. Késő este értünk vissza Athénba, ahol utolsó vacsoránkat a Monastirakin költöttük el.

Meg kell jegyeznünk, hogy minden idegenvezetést a tanulóink tartottak meg, akik 2-3 fős csapatokban még a kirándulás előtt felkészültek egy vagy több látnivalóból, amelyet előadtak a többi diáknak, és kis tesztekkel ellenőrizék is a hallgatóság figyelmét. A pedagógusoknak ez a kezdeményezése nagy sikert aratott, a gyerekek élvezték kellemes kötelességüket, még a kis teszteket is.

Az utolsó nap délelőttjén szabad programjuk volt a gyerekeknek, hogy egy utolsót sétáljanak, vagy vegyenek még ezt-azt, majd délben elindultunk a repülőtérre. Mindnyájunknak ugyanaz a kívánsága volt: bárcsak maradhatnánk itt még néhány napot, feltöltődni a görög nappal, szellemiséggel és az ország szépségével.

A tanulmányi kirándulásra iskolánk az EPER NEMZ-TAB-19 pályázaton 2,5 millió Ft támogatást nyert.