Elérkezett az öröm és boldogság napja! A nyári szünetünket Chalkidiki félsziget Tsaf Tsouf Express táborában kezdjük! Kicsik és nagyok beszálltunk az autóbuszokba és elindultunk, hogy csobbanjunk egyet Sithonia csodás kék vizeiben, konkrétabban Neos Marmaras felé. A sok órás utazás után amint megérkeztünk, a tábor vezetősége udvariasan fogadott bennünket és megmutatták a szállásainkat.

            Másnaptól már elkezdődtek a programok. Természetesen az első állomás minden nap a tenger volt. Varázslatos! Minden gyerek úgy lubickolt, mint a delfinek, kajakoztak, labdáztak Görögország forró ege alatt, énekeltek, nevettek és aktívan részt vettek a mindennapos tevékenységekben. Természetesen és elkerülhetetlenül nem volt hiányunk D vitaminban, amire oly nagy szükségünk van.

            A tábor területén sokat fürödtünk a medencében és táncoltunk is. A különféle kézműves foglalkozásokon a foglalkozást vezetők szívesen és szeretettel kötötték le figyelmünket délutánonként. Ezen kívül pingpongoztunk – már akiknek sikerült – , fociztunk, kosaraztunk és kézilabdáztunk. A programból nem hiányzott a mozi, a színház, valamint a Ki mit tud? vetélkedő sem, amely valóban a legszebb est volt a táborban. A tábori koszt nagyon finom volt, a csapatunk neve pedig még annál is jobb: Oungarosavroi, azaz Magyarszauruszok!!!

            Itt meg kell jegyeznünk, hogy nem maradtunk csak a tábor területén, hanem más gyönyörű tájait is meglátogattuk a Chalkidiki félszigetnek. Az egyik ezek közül Ammouliani szigete volt, amelyre kis hajón, a tenger tiszta vizét átszelve jutottunk el, miközben a tenger hullámai fehér habokat vetettek, és utunkat fehér sirályok kísérték. Szintén jól sikerült kirándulás volt Nikiti gyönyörű tengerpartjának, szép üzleteinek meglátogatása, és főleg a kitűnő ízű fagylaltok megkóstolása. Egy másik érdekes kirándulás során meglátogattuk Neos Marmaras városát, amely a hegy és a tenger kitűnő összhangjáról ismert. Nem hiányzott a menüből a híres gyros sem, amit hol máshol kóstoltunk meg? Hát természetesen gyönyörű Thesszalonikiben, annak is a legszebb és legnagyobb tengerpartján. Séta, fotók, éneklés, boldog gyermekek egy gyrosszal a kézben.

            A végére hagytam a legjobbat! A petralonai barlang meglátogatását, ahová vonattal jutottunk el, magas fenyők között utazva. Az egész út varázslatos volt. A barlang szinte irreálisnak tűnt! Sztalagmitok és sztalaktitok mindenütt! Fantasztikus! Mintha másik bolygón lett volna az ember! A hőmérséklet jóval alacsonyabb volt a kintinél. Az idegenvezetés alatt sok információt megtudtunk a barlangról, utána pedig ajándékokat, emléktárgyakat vásárolhattunk a barlang bejárata előtt.

            Ennyi emlékkép, illat, szépség hogyan férne rá egy papírlapra… Mindazokat, amiket láttunk, nem lehet szavakkal leírni, viszont bevésődtek minden gyermek lelkébe és fejébe! FANTASZTIKUSAN éreztük magunkat. Szeretnénk még több ilyen emléket gyűjteni. Egészség legyen, és találkozunk a TSAF TSOUF-ban!!!

           Giouli Tamouridou