Az EU Code Week keretében iskolánk látogatást szervezett a győri Digitális Élményközpontba.

2018. okt. 6-án reggel összegyűltünk kicsik és nagyok, 13 diák és 2 kísérő pedagógus a Kelenföldi Pályaudvaron, és az intercity vonattal elutaztunk Győr városába. Egy óra tíz perc vonatozás után megérkeztünk a festői városba, ahol keresztülsétáltunk a gyönyörű belvároson, átsétáltunk a Duna egyik hídján, és megérkeztünk az Egyetemvárosba, ahol a kirándulásunk célpontja is volt. Az időjárás szép volt, a séta kellemes és egyáltalán nem fárasztó.

Az Élményközpontban nagyon kedvesen, udvariasan fogadtak minket. A hivatalos megnyitó előtt egy nappal érkeztünk, így az elsők között voltunk, akik kipróbálhattak annyi érdekes dolgot, amit az Élményközpont nyújt. A ház alkalmazottjain kívül az Élményközpont „háziasszonya” is fogadott minket, Sunny a humanoid robot. Ezt követően megismerkedtünk néhány egyszerű programozási módszerrel.

Más robotokat is megismertünk, így pl. egy kiskutyát is, aki ugatni kezdett, amikor meghallotta a nevét és mindenféle mozdulatokat, trükköket hajtott végre, amikor megsimogattuk a fejét vagy az orrát. Különféle játékokat is kipróbálhattunk a robottechnológia segítségével, pl. labirintusból kellett kivezetni egy labdát tablet segítségével, valamint autókat irányítani szlalom pályán szintén tablettel. A kezünkkel navigáltunk repülőgépet sziklák között. Virtuálisan lemerültünk a tengely mélyére és felkutattuk annak élővilágát az informatika segítségével. Megnéztük a makettjét egy modern háznak, ahol minden robottechnológiával működik. Megismerkedtünk a háromdimenziós nyomtatóval is, amely nyomtatott nekünk egy műanyag bajuszt.

Visszafelé menet az állomásra útközben fagylaltot kóstoltunk, fotózkodtunk, találtunk egy görög vonatkozású emléket is a nagy Széchenyi téren.

A vonatra várva Krisztina két kérdést egyszerű kérdést tett fel a gyerekeknek: tetszett-e nekik a kiállítás és a város. Minden kéz a magasba emelkedett mindkét alkalommal.

Visszafelé a vonaton gyerekek élményekkel telve játszottak, beszélgettek önfeledten.

Úgy vélem, mindannyian nagyon jól éreztük magunkat, és sok új dolgot megtanultunk a jövő technológiájáról, valamint ismereteket gyűjtöttünk egy gazdag történelmű város múltjáról és jelenéről.