2017. május 5-7. között zajlott a Nemzetiségi POK által az Országos Nemzetiségi Rajzpályázat díjazottjai számára szervezett tábor, melynek helyszíne a Velencei tó partján a : VVSI Sport Hotelban volt (Gárdony-Agárd, Tópart u.17.). Iskolánkat a különdíjat nyert Dratsay Katalin képviselte, aki szegedi telephelyünk tanulója. Számos nemzetiség képviseltette magát a hétvégi táborban, voltak románok, szerbek, horvátok, bolgárok, németek, szlovákok, szlovének, romák.

A tábort péntek délután ünnepélyes keretek között Soltész Miklós államtitkár (Emberi Erőforrások Minisztériuma Egyházi, Nemzetiségi és Civil Társadalmi Kapcsolatokért Felelős Államtitkárság) nyitotta meg, és az eseményt megtisztelte részvételével Tircsi Richárd nemzetiségi főosztályvezető is. A megnyitót Meselia délszláv zenekar műsora színesítette.

A megnyitó után a gyerekek kézműves foglalkozásokon vehettek részt nemzetiségi képzőművészek vezetésével, akik az alábbiak voltak:

Pethes Mária (költő, képzőművész, festő), Ferkovics József (grafikus és festőművész): Amikor a mese valósággá válik! – Mesealakok, irodalmi alakok, történetek megjelenítése

Gyurity Milán (grafikus): Grafikakészítés kezdőknek

Vonnák Andrea múzeumpedagógus – Kékfestő Múzeum: A kékfestés rejtelmei

Vacsora után a program a Kolo délszláv együttes jó hangulatú műsorával folytatódott, akik nemcsak délszláv, hanem más nemzetiségek (görög, bolgár, szlovák, német) zenéjét és táncait is megismertették a közönséggel.

Szombaton szép idővel ajándékozta meg a résztvevőket a természet, ezért kirándulni mentünk.  Délelőtt a Vál-völgyi kisvasúttal az Alcsúti Arborétumba látogattunk, ahol felfedező sétát tettünk. Ebéd után az agárdi kikötőben megtekintettük az Akváriumházat, majd áthajóztunk a Szúnyog-szigetre, onnan elsétáltunk a pákozdi Katonai Emlékparkhoz, megtekintettük a Katonai Emlékparkot, a gyerekek számára pedig katonai jellegű ügyességi feladatokat tartalmazó animációs programot szerveztek. Vacsora után Szalóki Ági Liszt Ferenc-díjas előadóművész estjét tekintettük meg, aki színes programjával minden korosztályt igyekezett kiszolgálni. Másnap a reggeli után mindenki hazautazott. Sok élményt, színes emlékeket vitt magával mindenki.