Select Page

Beszámoló a 2016. évi görög nyári tábor első turnusáról

 

A Magyarországi Görögök Országos Görög Önkormányzata által meghirdetett görög nyári hagyományőrző tábor 2016 nyarán Görögország Nei Pori településén, két turnusban zajlott.

Az első turnus 2016. jún. 27-én indult el autóbusszal Görögországba, és júl. 6-án érkezett vissza Budapestre, őket váltotta a második turnus, akik júl. 5-én indultak és júl. 13-án érkeztek vissza.

Az első turnusban 45 gyerek és 5 pedagógus utazott el Nei Pori üdülőfaluba. A gyerekek közül 23 a Nikosz Beloiannisz Általános Iskola tanulója volt, a többi pedig a Manolisz Glezosz Görög Nyelvoktató Iskoláé.  A kísérő tanárok közül hárman a Manolisz Glezosz Iskolában tanítanak, egy kolléga pedig a Nikosz Beloiannisz Iskolából jött a feleségével, aki szintén pedagógus végzettségű, máshol dolgozó kolléga.

A Nei Poriban eltöltött egy hét alatt a gyerekek napközben sokat fürödtek a tengerben. Három kiránduláson vettünk részt, egyszer elmentünk a Meteorákhoz és egy bizánci ikonfestő műhelybe, máskor Litohoro városába, az Olympos hegy lábánál Zeusz fürdőkádját látogattuk meg, majd megnéztünk egy ortodox kolostort, végül pedig Palios Panteleimonas faluban hűsöltünk a platánfák alatt. Egy másik alkalommal a szomszédos Platamonas települést látogattuk meg a Nei Poriból induló kisvonattal.

A fürdésen és a kirándulásokon kívül egyéb programokat is igyekeztünk szervezni nekik, főleg estére. Az első nap ismerkedési estet és „Ki mit tud?” vetélkedőt szerveztünk. Mivel a társaságban több focista is volt, ezért a fiúk szinte minden este fociztak az apartmanház melletti füves kispályán. A lányok ez idő alatt szurkoltak, vagy aszfaltkrétával rajzoltak az úttestre olyan képeket, amelyek Görögországgal kapcsolatosak. Egyik nap meglátogatta a tábort két Görögországból kihelyezett pedagógus kolléga, akik Beloianniszban tanítottak, és a közelben laknak. A VI. ker. Görög Önkormányzat által kiadott, az olimposzi görög istenekről szóló füzetet, valamint általános ismereteiket felhasználva 30 kérdéses kvízt állítottunk össze nekik Görögországról és az olimposzi istenekről, melyeket négy csoportra bontva, közösen oldottak meg. A jutalom jégkrém volt minden gyerek számára. Volt három születésnapos is a gyerekek között, őket jégkrémtortával köszöntöttük. Volt lehetőség rajzolni, festeni, gyöngyöt fűzni is, amit sokan ki is használtak. Minden nap zenés ébresztővel kezdődött. Az esti programok között volt görög daltanulás és tánctanulás is.

Reméljük, minden gyerek élményekkel gazdagon tért haza a nyári táborból.

 

 

 

Beszámoló a 2016. évi görögországi anyanyelvi és hagyományőrző tábor második turnusáról

 

A Magyarországi Görögök Országos Önkormányzata által meghirdetett anyanyelvi és hagyományőrző tábor 2016 nyarán, Görögország Nei Pori településén, két turnusban zajlott.

A második turnussal 2016. júl. 4-én indultunk el autóbusszal Görögországba és júl. 5-én, a reggeli órákban érkeztünk meg. Visszafelé júl. 12-én indult a busz a táborozókkal, és júl. 13-án délelőtt érkezett Budapestre. Az utazás mindkét irányba zökkenőmentesen zajlott. Görögországban meleg fogadtatásban volt részünk: megérkezésünkkor az első turnus kísérő tanárai gitárral és énekszóval köszöntöttek minket, majd rendben átadták a szállást, mely Nei Pori üdülőfalu egyik apartman-házában volt.

Ebben a turnusban 48 gyerek és 5 pedagógus vett részt. A résztvevő gyerekek zömében a Manolisz Glezosz Görög Nyelvoktató Iskola tanulói (a budapesti és a vidéki telephelyekről is), továbbá a Nikosz Beloiannisz Általános Iskolából is érkezett két tanuló.  Életkorukat tekintve 7-18 éves tanulók vettek részt a második turnusban.  A relatív nagy korkülönbség nem okozott gondot, kicsiknek és nagyoknak sikerült igazi csapattá kovácsolódniuk a hét folyamán. A kísérő tanárok közül négyen a Manolisz Glezosz Iskola alkalmazottai, egy kolléga pedig tánctanár.

Az anyanyelvi és hagyományőrző táborban eltöltött hét nap során három, kulturális programmal és idegenvezetéssel egybekötött kirándulást szerveztünk a gyerekeknek.

Az első alkalommal elektromos kisvonattal mentünk el Platamonasba, ahol a kikötő megtekintése, valamint a régi halászfaluból lett üdülőfaluban tett sétát követően feltúráztunk Platamonas középkori várához, ahonnan csodálatos kilátás nyílt a tengerre és a környező településekre. A gyaloglástól kimerülve a visszafelé vezető úton a kisebbeket elnyomta az álom a kisvonaton.

A második – ezúttal autóbuszos – kirándulásunk úticélja a Meteorák voltak. Odafelé úton megálltunk Tempi-völgyében, ahol megmosakodhattunk az örök ifjúság vizében, és gyertyát gyújtottunk Agia Paraskevi templomában. Ezt követően egy ikonfestő műhelyben ismerkedtünk meg az ikonkészítés fázisaival, két ikonfestő művészt munka közben is megfigyelhettünk. A kirándulást a Nagy Meteora nevű monostor megtekintése koronázta. Az odavezető úton több ponton is megálltunk gyönyörködni a sziklakúpokra épült kolostorok páratlan látványában. A fiatal, lelkes idegenvezetőnknek köszönhetően a tanulók rengeteg érdekes mitológiai és történelmi ismerettel gazdagodhattak a nap folyamán, melyről a későbbiekben játékos kvíz formájában számot is adtak, a helyesen válaszolók jutalomként kis ikonokat kaptak.

A harmadik – szintén autóbuszos – kirándulás során ellátogattunk az Olympos lábánál fekvő Litohoro faluba, majd elgyalogoltunk a festői szépségű Epinea-szorosban „Zeusz fürdőkádjá”-hoz, majd megnéztük a Szent Dionyssios ortodox kolostort, végül pedig Palios Panteleimonas hegyi falu kővel kirakott, szűk utcáin sétáltunk és fagyiztunk a platánfák árnyékában.

A kirándulások és a mindennapos strandolás mellett sok egyéb programot, csapatépítő játékot is szerveztünk a gyerekeknek: minden nap volt röplabdázás, első este ismerkedési játékot szerveztünk, második este „Tippeld meg!”- játékot, harmadik nap tojásdobáló versenyt, következő nap pedig tengerparti váltóversenyt, melyben négy csapat vetélkedett egymással. Két alkalommal is kipróbálhattak a gyerekek tengeri játékokat (banán, kanapé, tubes) 4, 6, ill. 8 fős csapatokban. A versenyek győzteseit minden alkalommal jutalmaztuk (pl. jégkrémmel).

A tábor során nagy hangsúlyt fektettünk a görög néptánc- és népdaltanításra. A görög népdalok megtanításában nagy segítségünkre voltak a nagyobb, ének-zene tagozatos tanulók. Egyik este egy kisebb utcabált rendeztünk, ugyanis a szállásunk közösségi terének szűkös volta miatt az utcán folyt a görög néptánc tanítás, melyet táncház követett. A jól begyakorolt sirtaki koreográfiát az utolsó este Nei Pori sétálóutcáján flashmob-szerű bemutató keretében előadtuk a járókelőknek, és nagy sikert arattunk.

A gyerekeknek a tábor során igyekeztünk minél több alkalmat teremteni, hogy valós élethelyzetekben használják a görög nyelvet, pl. vásárlás, étteremben/kávézóban rendelés, utcai útbaigazítás-kérés, stb. során.

A tábor kicsiknek és nagyoknak is rengeteg élményt nyújtott, és komolyabb problémáktól mentesen zajlott. Egyedüli gondot az előre befizetett éttermi étkezés jelentett: egyrészt azért, mert az étkezde az optimálisnál messzebb volt a szálláshelyünktől, így az oda- és visszajutás naponta összesen több mint másfél órát vett igénybe, másrészt azért, mert az ebéd és a vacsora gyakran kevésnek vagy rossz minőségűnek bizonyult, így többször is kellett kiegészítésként pizzát, gyrost vagy egyéb ételt rendelnünk a csapat számára.

Reméljük, az idei anyanyelvi és hagyományőrző tábor is felejthetetlen élmény marad a gyerekek számára.