Anyanyelvi és hagyományőrző táborunk idén is a görögországi Tsaf Tsouf Express gyermektáborban valósult meg, 2019. június 23. – júl. 1. között. A táborozásra iskolánk az EPER NEMZ-TAB-19 pályázaton 2,5 millió Ft támogatást nyert.

Budapestről 2019. június 23-án indultunk el autóbusszal, 40 fő 7 – 14 év közötti gyermekkel és 3 felnőtt kísérővel.

Szerbián és az Észak-Macedón Köztársaságon keresztülhaladva este 10 óra körül érkeztünk meg a Chalkidiki-félszigeten található táborhelyre, ahol a tanulóink azonnal be is kapcsolódtak az aznap esti kulturális programba. A Tsaf Tsouf Express táborban velünk egyidejűleg kb. 200 görögországi görög gyerek is táborozott, így tanulóinknak lehetősége nyílt a kortársakkal történő nyelvgyakorlásra is.

A tábori program minden nap fél 9-kor kezdődött az ébresztővel, melyet a reggeli torna követett, majd fél 10-kor a reggeli. Reggeli után a szobák rendbe rakásával, takarításával foglalatoskodtak a gyerekek. Fél 11-kor mentünk le fürdeni a tábortól kb. 100 m-re található tengerpartra. A tengerparti program fél 1-ig tartott. Itt a fürdés mellett lehetőség nyílt kajakozásra is, voltak játékos vetélkedők és közös tánc a tengerben és a tengerparton is. Ezt követte a zuhanyzás, átöltözés, majd fél 2-kor az ebéd. Ebéd után csendes pihenő volt 3 és 5 óra között. Negyed 6-tól volt az uzsonna, majd 6 és 7 óra között különféle csoportos tevékenységeket végeztünk, szobánként mindig mást, ahova épp beosztottak minket. Volt köztük sport (futball, kosárlabda, röplabda, tollaslabda, pingpong, íjászat, túlélő pálya, cselgáncs), tánc, kézműves tevékenység és medencézés is, ami a legnépszerűbb volt a melegben. A délutáni tevékenységek olykor vetélkedő formát is öltöttek. 7 óra után szabadidő volt, fél 9-kor vacsoráztunk, majd fél 10-től 11-ig az esti kulturális és szórakoztató programok következtek a tengerre néző, szabadtéri színházban. Ennek keretében voltak játékos vetélkedők, táncbemutatók, ki mit tud, filmvetítés, karnevál stb. minden este mással készültek a vendéglátók.

A tábori életben, a műsorokon és a vetélkedőkön tanulóink is aktívan részt vettek, szerves részét képezve a tábor két csapata közül a Blezilía névre hallgató csapatnak.

A megszokott tábori programot kirándulásokkal tettük változatosabbá.

Keddi – és egyben első – kirándulásunk a félsziget középső nyelvén, Sithonián található Kavourotripes nevű partszakaszra vezetett, amely a kivételes természeti adottságairól híres. Szerdán egy egész napos buszos kirándulást tettünk Kavala városába, ahol a városnézés során a tanulók csapatokban kvíz kérdéseket oldottak meg. A kavalai várban található hangulatos étteremben ebédeltünk, majd a városi tengerparti strandon felfrissülve indultunk vissza a táborba.

Csütörtök délután a félsziget túloldalán lévő Vourvourou nevű üdülőfaluból indulva kajaktúrán vettünk részt, melynek során áteveztünk egy lakatlan szigetre. Ott a gyerekek ügyességi feladatokban mérhették össze 2-2 csapatban az erejüket, majd a sziget legmagasabb pontján dinnye uzsonna várt minket, hogy legyen erőnk visszaevezni.

Péntek délután a táborból gyalogtúrára indultunk, a félsziget egyik legmagasabb pontját megmászni. A 7-8 km-es túrát és a sziklára való felkapaszkodást a gyerekek a nagy szintkülönbség és a forróság ellenére is ügyesen teljesítették. A gyönyörű kilátás kárpótolt minket a sok fáradságért.

Szombaton az esti órákban Neos Marmaras kikötővárosába látogattunk el, ahol a gyerekeknek lehetőségük nyílt ajándékokat vásárolni. Itt megünnepeltük a szülinaposokat is.

A mozgalmas napokat búcsúest zárta.

A táborozás jó alkalmat nyújtott arra, hogy a gyerekek jobban megismerjék Görögország egy szeletét, és hogy új barátságok szövődjenek az anyaországi gyermekek és a mi gyerekeink között.