A Nemzeti Ellenállás ikonikus alakja, Manolisz Glezosz ma elhunyt. A görög baloldali politikus, újságíró és író volt a főszereplő a megszállt Görögország egyik első ellenzéki akciójában, amikor Lakisz Szantasszal együtt 1941 májusában a náci zászlót letépték az athéni Akropolisz sziklájáról. A háború után politikai meggyőződése miatt letartóztatták, sőt halálra is ítélték. Végül, 1971-ben általános amnesztiát kapott a görög és a nemzetközi közösség reakcióit követően.

A magyarországi görögség kifejezte elismerését a nagy harcos személye iránt, amikor Manolisz Glezosznak nevezte el az első görög iskolát, amely az ’50-es években működött Budapesten a Hungária körút 172. számú épületben. Sok év múlva, 2015-től a 12 Évfolyamos Kiegészítő Görög Nyelvoktató Iskola az ő nevét viseli, megtisztelve így a nemzeti ellenállás hősét és Magyarország első görög iskolájának emlékét is.

Őszinte részvétünk Manolisz Glezosz családjának. Emlékezete örökké megmarad.

 

| Manolisz Glezosz | 1922. szeptember 9. – 2020. március 30. |

„A legelevenebb emlékem az életemből az édesanyám. Folyamatosan a zászlóról kérdeznek engem. Én azonban, a zászló történeténél is jobban emlékszem az édesanyámra. Amikor azokban a napokban visszatértünk az otthonainkba, már késő volt, éjfél elmúlt. Megyek haza és látom anyámat, mint egy gombolyagot, a ház előtti lépcsőn ülve. Várt engem. Közelebb lépek hozzá és megszólítom: „Anya!” Hirtelen felkelt, megragadta a nyakamat, és bevitt a konyhába, és hogy a többiek nehogy meghallják és felébredjenek, halkan ezt mondta: „Hol voltál?” Akkor széttártam a zakómat, és megmutattam neki a horogkeresztes zászló egy darabját, amelyet széttéptünk. Akkor megölelt, megcsókolt és azt mondta: „Menj aludni!”

Másnap reggel az alábbi párbeszédre ébredtem. Mostohaapám megkérdezte őt: „Hol volt tegnap a nagyfiad?” Anyám ezt válaszolta: „Menj fel a tetőteraszra és nézz fel az Akropoliszra!” Soha nem kérdeztem meg, hogyan jött rá. Az intelligenciáját sértettem volna meg vele. De számomra ez volt a legmeghatóbb esemény életem történetében. Az anyám.”

Manolisz Glezosz ma 98 éves korában elhunyt szívelégtelenség miatt.

2020.03.30.