Kétnapos látogatást szervezett iskolánk Palaio Faliro Interkulturális Általános Iskolájába Athénba február elején azzal a céllal, hogy a két iskola tanítói kicseréljék pedagógusi tapasztalataikat és ismereteiket. Iskolánk hat pedagógusa utazott oda Budapestről azzal a céllal, hogy lássák, hogyan működik ez az iskola, hogy megismerjék a tanítóit és hogy kicseréljék pedagógusi tapasztalataikat a görög mint második / idegen nyelv tanításával kapcsolatban.

Találkoztunk az igazgatónővel, Viktoria Varfi asszonnyal, aki kezdetektől nyitott volt javaslatunkra, és tájékoztatott bennünket a tantestülettel közösen az iskola sajátosságairól és azokról a körülményekről, amelyek között zajlanak az órák, és arról a mobilitásról is, ami a tanulói létszámot jellemzi. Némelyek csak rövid ideig tartózkodnak Athénban, és épp megszokni próbálják, mások ideiglenesen, amíg egy jobb lehetőség adódik a családjuk számára. Más családok már találtak munkát, és ez az iskola az első lépés ahhoz, hogy megismerjék a nyelvet, hogy aztán később beilleszkedjenek egy másik, hagyományos görög iskolába. Akár menekültek gyermekeiként, akik életük jobb sorsra fordulását keresik, akár munkát kereső családok gyermekeiként, mindannyian más-más országból érkeznek, úgy mint Irán, Lengyelország, Ukrajna, Szíria, Törökország, Venezuela, Afganisztán stb. Néhányan közülük nagyon nehéz eseményeken mentek keresztül amíg átlépték az iskola küszöbét.

Különféle tanóráik vannak, láttuk az osztályok „sokszínűségét”, és javasoltunk néhány módszert és játékokat is, amelyeket fel tudnak használni a tanórák során. Beszélgettünk a gyerekekkel, és megállapítottuk, hogy nagyon szeretetteljes, meleg környezetet teremtettek a pedagógusok minden tanuló számára, akiknek legfőképpen elfogadásra és biztonságra van szükségük.

Bemutattuk a mi iskolánkat és a magyarországi görögök történetét, valamint ajándékokat adtunk át egymásnak, azzal az ígérettel, hogy kapcsolatban maradunk egymással, és mi is szívesen látjuk Magyarországon az iskola pedagógusait.