Iskolánk a Miniszterelnökségtől kapott 4.000.000,- Ft-os összegű támogatásból 8 napos krétai tanulmányi tábort szervezett a gimnazista tanulóink számára. A tábor megrendezésére 2023. július 20-27. között került sor, 23 tanuló és 2 kísérő részvételével. Az oda-és visszautazás Budapestről Heraklionba repülővel történt. A szállás Kréta ÉK-i részén, Stalidában volt egy apartmanházban, 3-4 ágyas szobákban. A résztvevőknek napi 3x-i étkezést biztosítottunk különböző helyszíneken, a napi programtól függően. A reggeli beszerzéséért minden reggel egy-egy 4 fős csapat felelt, ők mentek a helyi pékségbe és szupermarketbe, majd osztották szét a csoport reggelijét.

A szakmai programot úgy állítottuk össze, hogy a tanulóinknak lehetősége nyíljon Kréta kulturális és természeti kincseinek megismerésére, ezáltal a népismereti tudásuk gyarapítására, valamint az anyanyelv napi szintű gyakorlására. A tanulók előre kiosztott tematika szerint párban felkészültek a meglátogatandó nevezetességekből és a helyszínen ők tartották az idegenvezetést. Az idegenvezető diákok a többieknek feleletválasztós tesztet is készítettek az adott témához, mellyel ellenőrizhették az újonnan megszerzett ismereteiket.

Az egynapos autóbuszos kirándulásainkat helyi utazási irodákon keresztül szerveztük meg a tanulóknak. A hőségriadó és az ennek következtében elrendelt természet- és műemlékvédelmi lezárások miatt azonban több ízben módosítanunk kellett az előre lefoglalt programjainkat. A kétnapos, DNY-krétai Samaria-szurdokba tervezett gyalogtúra és az azt követő városnézés helyett két rövidebb gyalogtúrát valósítottunk meg. Az első túránk a Stalida közelében található Istenszülő Szűz Mária Kolostorhoz vezetett, ahová közel 500 m szintkülönbséget leküzdve jutottunk fel. A fáradságért kárpótolta a túrázókat a gyönyörű helyszín és a csodás kilátás a tengerre. A második gyalogtúránk célpontja a Rethymnotól délre található Kourtalioti-szurdokban futó hegyi patak és az azt tápláló vízesések voltak. A vízeséseket a jéghideg vízben túrázva és úszva lehetett elérni, ami még a nagy hőségben is igazi kihívást jelentett mindenki számára.

Kulturális célú kirándulásunk keretében egyik nap ellátogattunk a krétai főváros közelében található Knossosi Palotába, majd a Régészeti Múzeumba, ahol testközelből láthattuk azokat az építészeti és tárgyi emlékeket, melyekről korábban a tanórákon tanultunk.

A nagy meleg miatt Rethymno városának meglátogatására a délutáni és esti órákban kerítettünk sort. A városban felfedeztük a velencei és oszmán uralom építészeti emlékeit, a világítótornyot, felmásztunk az erődbe és sétáltunk a belvárosi utcákon.

Utolsó nap hajókirándulást tettünk Spinalonga szigetére – mely a leprások szigeteként ismert -, valamint Agios Nikolaos városába és egy olíva farmra, ahol az olívabogyó és olívaolaj előállításával ismerkedhettünk meg.

A tanulmányút során a tanulók igazi baráti közösséggé kovácsolódtak, fejlődött a beszédkészségük, gyarapodtak az anyaországi ismereteik és rengeteg élménnyel tértek haza.