Iskolánk 8 napos tanulmányi kirándulást szervezett Karpathos szigetére (a XVIII. kerületi Görög Nemzetiségi Önkormányzat által felajánlott 3,6 millió forintból) 5. – 8. osztályos tanulóink számára. A kirándulás megrendezésére 2023. július 20-27. között került sor, 15 tanuló és 2 kísérő pedagógus részvételével. Az oda- és visszautazás Budapestről Karpathosra repülővel történt. A szállás a sziget fővárosában Pigadiában volt. 10 tanuló a központhoz és a tengerparthoz közeli Kalimera apartmanban lakott, 5 tanuló pedig kicsit távolabb, a Ladis apartmanban, 2-4 ágyas szobákban. A résztvevőknek napi háromszori étkezést biztosítottunk. A reggeli rendszerint a Kalimera melletti szupermarket-pékségben zajlott, az ebéd és vacsora pedig a sziget és a főváros különböző éttermeiben.

Programunkat a helyi idegenvezetőnk segítségével úgy állítottuk össze, hogy a tanulóknak lehetőségük legyen megismerkedni e kis sziget minden szépségével, természeti, földrajzi, kulturális örökségével. Az idegenvezetés görög nyelven zajlott, ennek kapcsán nemcsak a nyelvtudásukat, hanem népismereti tudásukat is gyarapították.

Iskolánk három egynapos autóbusz kirándulást szervezett. Az első alkalommal a sziget déli részének hagyományos falvait látogattuk meg (Aperi, Volada, Othos, Pyles, Foiniki, Arkasa, Menetes), ahol két helyi lakos, két idős hölgy mutatta be két különböző település néprajzi és népművészeti hagyományait, és megkóstolhattuk a helyi baklavát is. Megtekinthettünk két-három régi lakóházat hagyományos berendezéssel, megismerkedhettünk a régi falusi életmóddal, annak eszközeivel, meglátogattunk egy régi szélmalmot is. Sőt, az egyik néni meghívott a saját házába is, ahol az esküvői népszokással is megismerkedhettünk.

Másnap a sziget északi részét fedeztük fel. Megtekintettük a festői szépségű Olympos falut, annak gyönyörű templomát is. Az idegenvezetőnk, aki erről a településről származik, meghívott a családi házukba, ahol az édesanyja megtanította a gyerekeknek a helyi tésztaféle, a makarounes elkészítését. Majd megvendégeltek minket a helyi hagyományos étellel, kecskepörköltet ebédeltünk makarounes tésztával. Megtudtuk, hogy a tehetősebb családok kis kápolnákat építenek a falvukban. Az idegenvezetőnk családjának is volt egy saját kis temploma a házuk mellett, amelyet az Evangelismos ünnepének szenteltek. Ezen a napon, március 25-én a falu lakói náluk gyűlnek össze, és megvendégelik őket is minden finomsággal.

A következő két nap a tengerről, a fürdésről, napozásról, pihenésről, játékról szólt. A gyerekek élvezték a tenger hűsítő hullámait, sétáltunk a főváros kikötőjében, lehetőség nyílt a sétáló utcán az otthoni ajándékok beszerzésére.

Két nap pihenő után következett egy kis túrázás. Július 25-én délután autóbusszal ellátogattunk a sziget legészakibb részén fekvő Avlona településre, amely hegyektől körülvett völgyben fekszik. A környéken nincs folyóvíz, és eső is ritkán esik, a helyiek mégis virágzó kertészetet teremtettek a völgy magas páratartalmának köszönhetően. A kertek megtekintése után gyalogtúrára indultunk idegenvezetőnk útmutatásával. Másfél óra alatt 5-6 km-t tettünk meg a különféle hegyi ösvényeken, amíg lejutottunk Diafani település kikötőjébe. Az út bővelkedett látnivalókkal, gyógynövényekkel, csodás kilátással a hegyekre és a tengerre, láthattuk az állandó erős szél miatt ferdén növő fákat, és a rodoszi erdőtűz hatalmas füstfelhőit is. Hazafelé menet rengeteg kecskét láttunk az út mentén, és egy kecskepásztorral is találkoztunk.

Az utolsó napon az utazási irodával egyeztetve hajókiránduláson vettünk részt a sziget keleti oldalán. A gyerekek nagyon élvezték a fürdőzést, a hajó négyszer is megállt a part közelében vagy valamelyik parton. A barbecue ebédet az egyik érintetlen kis öbölben költöttük el.

A gyerekek a tanulmányi kirándulás során új barátságokat kötöttek, gyakorolhatták a görög nyelvet és bővíthették népismereti tudásukat is. Alaposan megismerhették Karpathos szigetét, és sok élménnyel gazdagodva tértek haza.