Hagyományteremtő szándékkal idén először szerveztünk tanév közbeni tanulmányi kirándulást az anyaország fővárosába, Athénba, március 22-26. között. Az ötletet az adta, hogy egyrészt a tavaszi időjárás sokkal kedvezőbb a városnézésre, mint a nyári táborok idején jellemző hőség, másrészt a nyári szünetben nincs alkalmunk ellátogatni görög iskolába, hisz olyankor ott is tanítási szünet van.

A 27 tanulóból és 3 tanárból álló csapatunk repülővel utazott Athénba (és vissza), és egy belvárosi szállodában szállt meg, így sok nevezetesség gyalogosan is megközelíthető volt.

Érkezésünk után kimentünk, hogy ízelítőt kapjunk az esti Athén hangulatából.

Az első nap nagyrészt az Akropolisz és az Akropolisz Múzeum megtekintésével telt, ahol történelem szakos tanárunk, Lykourgos idegenvezetett bennünket. Ezt követően bebarangoltuk a Plaka hangulatos kis utcáit, majd ebéd után megnéztük a Parlament előtt az őrségváltást, a szomszédos Nemzeti Kertet és a Kallimarmaro Stadiont.

Második nap Athén Peristeri negyedének 17. számú Gimnáziuma látott minket vendégül. Megtekintettük a tanulóik által előadott március 25-i nemzeti ünnep alkalmából készített, színes kulturális programot, majd a mi tanulóink és a fogadó iskola tanulói az énektanárnőjük vezényletével közösen elénekelték az előre begyakorolt népdalokat. Ezután a görög tánctanár irányításával közös táncolás következett, amit szabad beszélgetés, ismerkedés követett. A házigazdák megajándékoztak és gazdagon megvendégeltek bennünket. Mindannyiunk számára nagy élmény volt a találkozó, ezúton is nagyon köszönjük a szíves fogadtatást! A szállodába visszaérve csapatokban dolgoztunk, Athén történelmére és nevezetességeire vonatkozó játékos kvízt töltöttünk ki.

Este színházlátogatáson vettünk részt, ahol a görög zene történelmét átívelő koncertet hallgathattunk meg, híres görög zenészek előadásában. A koncerttől mindannyian el voltunk ragadtatva!

Az utolsó Athénban töltött nap a március 25-i nemzeti ünnep napja volt. Így lehetőségünk nyílt megtekintetni az ilyenkor szokásos össznépi felvonulást. Ezt követően ellátogattunk Palaio Faliroba, az újonnan épült Niarchos Kulturális Központhoz, ami a Nemzeti Könyvtárnak és a Nemzeti Operának is helyet ad, és láttuk az első olimpiai bajnok, Spyros Louis ott kiállított érmét is. A nap hátralévő részében a tengerparton sétáltunk, sőt, térdig bele is mentünk a vízbe!

Étkezéseinket hangulatos tavernákban költöttük el, amiből természetesen nem hiányozhatott a tengerparti halvacsora sem. A programunkat utolsó este egy közös bulizással zártuk Thissioban.

A kiránduláson rengeteget láttunk, tanultunk és sok-sok élménnyel gazdagodva tértünk haza.