Iskolánk 2016 szeptemberében első alkalommal vett részt a Világ Legnagyobb Tanóráján. Ez az első olyan világszintű oktatási projekt, melyen keresztül minden gyermek megismerheti a fenntartható fejlődést szolgáló Globális Célokat és amelyhez számos ország csatlakozott már. A világ minden részén egy időben, 2016. szeptember 19-ével kezdődő héten került megrendezésre a tanóra, így megalkotva a világ legnagyobbját.

A Világ Legnagyobb Tanórájának legfontosabb célja nem más, mint az ENSZ által azonosított 17 Globális Cél megismertetése világszerte, elsősorban a gyermekekkel. A Globális Célok a fenntartható fejlődést szolgálják és a Föld lakóinak legnagyobb problémáira próbálnak megoldást keresni. A tanóra fő témája 2016-ban  a nemek közötti egyenlőség. A diákok a témával kapcsolatban érvelhetnek, kifejthetik véleményüket, illetve kutatást készíthetnek.

Iskolánk is csatlakozott a kezdeményezéshez. A pedagógusok szabadon megválaszthatták, hogy a hét folyamán hova illesztik be az órát, amelyhez a szervezők számos segédanyagot biztosítottak. Az óra megtartása után a pedagógusoknak egy kérdőívet kellett kitölteni, amelyből a Világ Legnagyobb Tanórája főszervezője (World’s Largest Lesson) elkészítette a globális nemi megoszlás térképet.

A tanóra elsősorban általános iskolás gyermekeknek szól, mivel nagyon fontos cél, hogy a felnövő generáció tájékozott legyen a fenntartható fejlődéshez vezető célokról, de mi bevontuk egyes középiskolás korú csoportjainkat is.

A Világ Legnagyobb Tanórája tananyagát és kiegészítő anyagait az ENSZ koordinálásával egy szakértői csapat készítette.

 

(forrás: https://www.avilaglegnagyobbtanoraja.hu/)