Dr. Szalayné Dr. Sándor Erzsébet ombudsmanhelyettes asszony javaslatára az alapvető jogok biztosa „Justitia Regnorum Fundamentum” díjat adományozott az Országos Nemzetiségi Tanács részére.
A díj adományozására a testület nemzetiségi nevelés-oktatás területén kifejtett több évtizedes kimagasló tevékenységének elismeréseként került sor. Az ombudsmanhelyettes aszony szavait idézve, az Országos Nemzetiségi Tanács szakmai javaslataival, döntéseivel a nemzetiségi pedagógusok munkáját és a nemzetiségi anyanyelvű oktatást folyamatosan támogatta, ezzel is hozzájárulva a hazai nemzetiségi közösségek kulturális autonómiájának megteremtéséhez és fejlesztéséhez. A díj átadásakor Dr. Szalayné Dr. Sándor Erzsébet külön kiemelte a hazai nemzetiségi oktatási-nevelési intézmények nyelv- és identitásmegtartó szerepét, valamint elismerését fejezte ki minden nemzetiségi pedagógus felé.
A díj átadására ünnepélyes keretek között az Alapvető Jogok Biztosának Hivatalában  2022. december 9-én került sor. A díjat az Országos Nemzetiségi Tanács elnöke, Englenderné Hock Ibolya vette át, a díjazottak közül jelen volt a bizottság több tagja is, köztük iskolánk igazgatónője, Kakukné dr. Partics Krisztina.