A Manolisz Glezosz iskola öt tanulója, Andreadis Jázmin Miskolcról, Lakakisz Amira Beloianniszból, Christoforatos Lazaros és Christoforatou Dafni Budapestről, valamint Eötvös Zoé Pécsről, Mokka Pinelopi pedagógusunk kíséretében, vett részt a Görög Nyelv 7. Nemzetközi Olimpiáján, melyet Bukarestben szerveztek 2022. szeptember 7 – 11. között.

Az olimpiát minden évben nagyon ünnepélyes keretek között rendezik meg, a szervezéséről a Romániai Görögök Egyesülete gondoskodik, szorosan együttműködve a Román Oktatási Minisztériummal. Az olimpia célja, hogy motiválja a tanulókat a kiválóságra az alap- és középfokú oktatás keretében a romániai görög kisebbség kulturális és nyelvi identitásának megőrzése érdekében. Az idén első alkalommal kapott támogatást a román parlament mellett a görög parlamenttől is a Külföldön Élő Görögök Főtitkárságán keresztül. Az esemény nyitó- és záróünnepségén részt vettek a kiemelt meghívottak, parlamenti képviselők, politikusok, egyetemi rektorok és sok görög nyelvet tanító pedagógus. A fentiek mindegyike, valamint a román parlament oktatási bizottságának hivatalos ülésterme, ahol az olimpiát tartják, még nagyobb stresszt okoz a versenyzőknek.

Az idei olimpián 13 ország tanulói vettek részt pedagógusaik kíséretében, összesen kb. 80-90 fő.

A program tartalmazta a tanulók számára szervezett ünnepélyes fogadást, a 3 órás írásbeli tesztet, idegenvezetést a városban, látogatást két múzeumban, görög estet, hivatalos vacsorát és más tevékenységeket. A gyerekeknek lehetőségük volt ismerkedni egymással és együtt szórakozni. Sajnos nem sikerült felérnünk az olimpiai dobogóra, annak ellenére, hogy a tanulók nagyon jól szerepeltek. Meg kell jegyeznem, hogy nem egy egyszerű tesztet írtak, hanem egy nagyon magas szintű versenyen vettek részt, amelynek eredményét nagyon részletesen kiértékelték. A romániai tanulók számára a díj nagy szerepet játszik, mivel a magasabb szinteken aranyérmet nyerő diák ösztöndíjat nyer Románia elég sok egyetemére.

Nagyon köszönjük a Romániai Görög Egyesület meghívását!