1. szeptember 25-27. között, hétfőtől szerdáig iskolánk részt vett a Nemzetiségi Pedagógiai Oktatási Központ (NPOK) által a versenyeik díjazottjainak szervezett jutalomtáborban, melyek az alábbiak voltak: online nyelvi verseny az ált. iskolák 4. évf. számára, nyelvi, irodalmi és népismereti verseny az ált. iskolák 7. és 8. évfolyamai számára (OATV), népismereti rajz- és fotópályázat.

A versenyek 2023 tavaszán zajlottak, amelyek során az alábbi tanulóinkat tüntették ki:

Görög Nyelvi és Népismereti Verseny (7-8. évf.):

  1. Arapatsakou Maria (pedagógus: Dimasi Antigoni)
  2. Karagkounis Jorgos (pedagógus: Kakatsaki Despoina)
  3. Christoforatos Lazaros (pedagógus: Gkalidou Christina)

Görög Népismereti Verseny (7-8. évf.):

  1. Karagkounis Jorgos (pedagógus: Kakatsaki Despoina)
  2. Arapatsakou Maria (pedagógus: Dimasi Antigoni)

3.Irakleous Foivos (pedagógus: Dercsényi Stavroula)

Online Nyelvi Verseny (4. évf.):

  1. Palli Theodóra (pedagógus: Dimasi Antigoni)
  2. Polgár Olívia (pedagógus: Kakatsaki Despoina)
  3. Szemerédi Lilla Leona (pedagógus: Dimasi Antigoni)

Nemzetiségi Rajzverseny:

Fegyó Júlia (pedagógus: Siapanidou Elly)

 

A kétnapos tábort idén Siófokon szervezték, gazdag, érdekes és szórakoztató programokkal úgy a kicsiknek, mint a nagyoknak. Az iskola tanulói közül Karagkounis Jorgos és Fegyó Júlia vettek részt a programokon, míg a kísérőtanárok Vengrinyák Edit és Siapanidou Elly voltak.

Miután összegyűltünk a tábor rendezvénytermében, egy kellemes kvízzel kezdődött a program a magyarországi nemzetiségek életéről, szokásairól. A terem egyik falára hatalmas vászont terítettek, ahová a két nap alatt bármikor rajzolhattak, festhettek a tanulók, melynek eredménye egy soknemzetiségű műalkotás lett! Ezt követően a szervezők igen változatos játékos vetélkedőket készítettek elő a csapatokba sorolt gyerekeknek, akik együttműködtek, játszottak, nevettek, mialatt bejártak minden állomást, összegyűjtve annyi pontot, amennyit tudtak. Vacsora után zene és tánc következett különféle nemzetiségek zenéjéből, melyet a magyarországi szerb énekesnő, Básity Branka és zenekara előadásában csodálhattunk meg.

A második napot háromféle foglalkozással kezdtük: kézműves foglalkozás gyapjúval, szövéssel (szerb nemzetiség), képzőművészeti foglalkozás festéssel-rajzolással (szlovák nemzetiség), színházi műhelymunka (német nemzetiség). A mi tanulóink az első foglalkozást választották, így velük együtt mi is készítettünk ízléses, szép hagyományos gyapjúbabákat, megtanultunk sok ágból karkötőt és kulcstartót fonni, valamint kipróbálhattuk a szövőszéket is!

Ebéd után a koradélutáni napsütésben hajókáztunk a Balatonon, amit mindenki nagyon élvezett. Délután a nagyobb gyerekeknek rejtvényeket kellett megoldaniuk egy szabaduló szoba típusú tevékenység során, a kisebbek pedig interaktív mesedélutánon vettek részt. Ezzel egyidőben mi pedagógusok kerekasztal-beszélgetésen vettünk részt, ahol lehetőségünk nyílt kifejteni véleményünket a nemzetiségi oktatásról, amelyen részt vett a német nemzetiség egyik szakértője, valamint a NPOK főosztály-vezetője, Kállay Attiláné is.

Vacsora után minden csapat bemutatta indulóját, amelyet az elmúlt másfél nap alatt kellett megalkotniuk. A szervezők kisebb ajándékokkal jutalmazták őket munkájukért. Ezt követően a Romano Glaszo együttes zenéjét élvezhettük, akik először koncerttel, majd tánctanítással kedveskedtek nekünk. Az este zárásaként „szelfisarok” várta a tanulókat, ahol mindenféle vicces kiegészítőket viselve kínáltak nekünk lehetőséget arra, hogy búcsúzásképpen – a megható emlékeken kívül – kézzel fogható, nyomtatott, tréfás emlékeket is magunkkal vigyünk, valami olyasmit, ami valóságos „szuvenír” a digitális világunkban.

Szerda reggel összepakoltunk, majd új tapasztalatokkal és ismeretségekkel gazdagodva,  sok-sok mosollyal búcsúzkodtunk azzal az ígérettel, hogy jövőre is találkozunk.